Opština Lajkovac se nalazi u dolini srednje Kolubare i zahvata prostor od 186 km² sa 17.062 stanovnika i 19 naseljenih mesta.

Varoš Lajkovac se nalazi na prosečnoj nadmorskoj visini od 122 metara.

Nalazi se na 69 km jugo-zapadno od Beograda, i na 27 km od Valjeva.

Lajkovac je danas sa svojih oko 4000 stanovnika, jedna od važnijih železničkih stanica na pruzi Beograd - Bar.

 

Opština Lajkovac se nalazi u Zapadnoj Srbiji, u srednjem delu kolubarske doline, na 44 stepena i 30 minuta severne geografske širine i 20 stepeni i 15 minuta istočne geografske dužine. Lajkovac se prostire u ravničarsko-brežuljkastom kraju, na prosečnoj nadmorskoj visini od 122 metra. Ima prijatnu umereno-kontinentalnu klimu. Reka Kolubara, pritoka Save, protiče u blizini centra Lajkovca.

Teritorijalno pripada Kolubarskom okrugu, zajedno sa opštinama Valjevo, Mionica, Ub, Ljig i Osečina, a graniči se sa Lazarevcem, Valjevom, Ubom, Mionicom i Ljigom. Zauzima površinu od 186 kvadratnih kilometara, sa 19 naseljenih mesta: varoš Lajkovac, Jabučje, Vračević, selo Lajkovac, Bajevac, Rubibreza, Pepeljevac, Ćelije, Bogovađa, Ratkovac, Pridvorica, Nepričava, Stepanje, Slovac, Mali Borak, Strmovo, Donji Lajkovac, Skobalj, Markova Crkva.

Po preliminarnim rezultatima popisa iz 2011. godine, u opštini živi 15 341 stanovnik u  5160  domaćinstava. U gradskom području ima 3 203 stanovnika. Jabučje je najnaseljenije selo u Kolubarskom okrugu sa 792 domaćinstva.

Lajkovac je smešten u neposrednoj blizini Ibarske magistrale kojom je od glavnog grada Beograda udaljen 69 kilometara, a od Lazarevca tri kilometra. Do Valjeva, sedišta Kolubarskog okruga, ima 27 kilometara regionalnim putem M-4. Saobraćajni položaj Lajkovca postaće još povoljniji završetkom Koridora 11, koji u dužini od ........ kilometara prolazi kroz opštinu. U toku je izgradnja deonice od Uba do Lajkovca, a u Nepričavi, na izlasku iz varoši Lajkovac ka Valjevu, gradi se velika petlja budućeg autoputa.

Lajkovac je i poznato železničko mesto - varošica Lajkovac je i nastala prolaskom prvog voza na relaciji Obrenovac-Valjevo 1908. godine. Jedno vreme bio je značajan železnički čvor jer su se u njemu ukrštale pruge uskog koloseka za Valjevo, Aranđelovac i Mladenovac. Iako više nema takav značaj, predstavlja jednu od poznatijih stanica na pruzi Beograd-Bar. Stih iz narodne pesme „Ide Mile lajkovačkom prugom“ i danas je sinonim za Lajkovac.

Zahvaljujući plodnim dolinama Kolubare i Ljiga, opština Lajkovac je poznato poljoprivredno područje, pre svega po proizvodnji kvalitetnih goveda simentalske rase. Ovde se organizuje najdugovečnija izložba grla simentalske rase u Srbiji, već 30 godina, svakog 27. septembra (Krstovdan).

Rudarski baseni „Kolubara“, najznačajniji ugljenokop Elektroprivrede Srbije, prostire se jednim delom na području opštine Lajkovac, tako da je značajan procenat stanovništva zaposlen u RB ili preduzećima vezanim za ovaj industrijski kompleks sa sedištem u Vreocima (Lazarevac).

Najznačajniji spomenik kulture je manastir Bogovađa sa Hadži Ruvimovim konakom u kojem je 1804. doneta odluka o podizanju Prvog srpskog ustanka protiv turske vlasti.

Dan opštine je 16. septembar, kojim se obeležava dan kada je 1908. godine prvi voz prošao kroz Lajkovac.
Gradska slava je Ognjena Marija koja je uvek 30. jula. Obeležava se svečanom liturgijom, litijom gradskim ulicama, rezanjem slavskog kolača u Skupštini opštine i dodelom nagrada najboljim učenicima i studentima.

Copyright © 2013. Arroko. Veb dizajn: Dejan Beljić