Opština Ljig se nalazi u dolini srednje Kolubare i zahvata prostor od 279 km² sa 14.629 stanovnika i 26 naseljenih mesta.

Varoš Ljig se nalazi na istoimenoj reci i sa prosečnom nadmorskom visinom od 152 metara.

Nalazi se na 80 km od Beograda, i na 38 km od Valjeva preko Mionice.

Ljig danas, sa svojih oko 3000 stanovnika i položajem uz Ibarsku magistralu predstavlja jedan od značajnih saobraćajnih čvorova ( 80 km od a ka i 120 od Kraljeva).

 

ISTORIJA OPŠTINE LjIG


Ljig je relativno novo naselje, kao takvo je nastalo s početka ovog veka. U novijoj istoriji prvi put se značajnije pominje 1911. godine pri početku gradnje pruge Lajkovac - Gornji Milanovac. Kada je 1917. godine pruga puštena u saobraćaj u neposrednoj blizini današnjeg centra Ljiga izgrađena je izuzetno lepa železnička stanica BABAJIĆ - LjIG. Osnovna škola otvorena je 1907 godine. Ostaci manastira "Vavedenje" u Slavkovici govore o burnoj istoriji i impozantnom životu u XI veku. Za dva sarkofaga iz tog doba pretpostavlja se da su nadgrobni spomenici dva srpska vladara, Despota Đurđa i Stefana Brankovića. Predanje kaže da je sa njima sahranjena i despotova žena Jerina.

Na teritoriji današnje SO Ljig u 1917. godini odigrala se poznata KOLUBARSKA BITKA koja je ušla istoriju srpskog naroda, ratovanja i u udžbenike svih značajnih vojnih akademija sveta. O tome danas svedoči spomenik 1.300 kaplara na Rajcu i brojna spomen obeležja.

Između dva svetska rata Ljig je sa zaseocima Lipovicom, Boblijom, Petakovcem i Vrgnjicom činio opštinu Gukoši, od koje se odvojio 1922. godine, kada je proglašen za varošicu. Neposredno zatim, Ljig dobija regulacioni plan, pravo na održavanje pijace i tri vašara. Malo kasnije, 1928. godine dobija Radničku školu, a 1930. godine Ljig dobija i Zdravstvenu zadrugu, ali i crkvu jer su se do tada Ljižani služili crkvom u Moravcima, koja je podignuta na temeljima konaka Hadži Ruvima i Hadži Đere.

Copyright © 2013. Arroko. Veb dizajn: Dejan Beljić